Ghid, Personal Branding

3 soft skills pentru o carieră de succes

Soft Skills Pentru O Cariera De Succes

Ce înseamnă soft skills?

Soft skills sunt abilitățile interpersonale pe care le deții și care determină modul în care lucrezi cu ceilalți. O parte din ele sunt abilitățile de comunicare și ascultare, de gestionare a timpului, adaptabilitatea (sau rezistența la schimbare) și empatia.

Angajatorii caută, de obicei, candidați care se remarcă și prin alte abilități în afara celor „tehnice”, deoarece sunt importante într-o echipă care are un țel comun. Cineva poate avea abilități tehnice excelente, specifice jobului, dar dacă nu își poate gestiona timpul sau nu poate lucra în echipă, poate lejer să nu aibă succes la locul de muncă.

Abilitățile interpersonale au fost întotdeauna esențiale pentru succesul în carieră, dar ele devin din ce în ce mai importante în fața schimbărilor tehnologice rapide. Deși aceste abilități nu vin în mod natural pentru toată lumea, sunt abilități pe care le poți învăța și exersa.

Ai mai jos un ghid cu cele mai importante 3 soft skills pe care trebuie să le deții pentru a avea succes.

Corporate 2 Blog Img 2

TEAMWORK – LUCRUL IN ECHIPĂ

Nu este un secret pentru nimeni că angajatorii prețuiesc candidații care par a fi niște coechipieri de nădejde. Indiferent de jobul tău, la un moment dat va trebui să lucrezi în echipă cu alții pentru a atinge cu succes un obiectiv comun.

Ce sunt abilitățile de lucru în echipă?

Abilitățile de lucru în echipă îți permit să lucrezi cu succes și într-un mod productiv cu ceilalți. Dacă îți aliniezi obiectivele tale cu obiectivele comune, comunici cu respect, îi asculți pe cei din jur, îți susții colegii și aduci o contribuție pozitivă la rezultate.

De ce prețuiesc angajatorii munca în echipă?

  • Diversitatea abilităților îmbunătățește rezultatele: un grup de oameni care lucrează împreună posedă o serie de seturi diferite de abilități, care, atunci când sunt combinate, pot îmbunătăți rezultatele.
  • Relațiile cu personalul devin mai puternice: atunci când lucrezi în echipă, ești motivat de obiectivele comune, contribui pozitiv și îți susții colegii;

Cum îți îmbunătățești abilitățile de lucru în echipă?

  1. Încearcă să înțelegi mă bine obiectivele echipei

Pentru ca o echipă să lucreze împreună pentru un rezultat de succes, toți cei implicați trebuie să înțeleagă obiectivul comun. Asigurați-te că recunoști acel obiectiv.

  1. Stabilește-ți propriile responsabilități

Clarifică responsabilitățile individuale și rolurile și responsabilitățile colegilor tăi. Livrează ceea ce ți se cere.

  1. Fii pozitiv

Oferă feedback pozitiv, dă credit celor care au realizat câte ceva și menține-ți atitudinea pozitivă. Când apar probleme, lucrează împreună cu colegii tăi pentru a găsi soluții adecvate.

  1. Comunică și fii receptiv la idei

Deschide-ți canalele de comunicare, astfel încât să poți împărtăși idei și să primești și tu feedback la rândul tău. Trage concluzii și identifică nevoile de îmbunătățire.

  1. Rezolvă problemele

Nucleul muncii în echipă e rezolvarea problemelor. Asigură-te că atât tu, cât și colegii tăi vedeți problema din același unghi. Evaluează fiecare opinie în mod obiectiv și propune cea mai bună soluție din punctul tău de vedere.

Corporate 2 Blog Img 8

COMUNICAREA

A ști să comunici eficient este o abilitate care te va ajuta în fiecare aspect al vieții tale, în special la locul de muncă.

Ce sunt abilitățile de comunicare?

Abilitățile puternice de comunicare îți permit să fii înțeles și să-i înțelegi pe ceilalți. Abilitățile de comunicare scrisă te ajută să transmiți informații în mod concis și clar, în timp ce abilitățile de comunicare verbală se referă la modul în care spui ce spui. Aceste abilități includ și capacitatea de a primi informații și feedback și modul în care răspunzi la ele.

De ce prețuiesc angajatorii abilitățile de comunicare?

  • Eficientizarea muncii: modul în care interacționează colegii între ei depinde foarte mult de abilitățile fiecăruia de a-și comunica nevoile și cerințele. Cu cât comunicarea este mai eficientă, cu atât crește gradul de rezolvare a taskurilor;
  • Relații bazate pe încredere: Înțelegându-i pe ceilalți și comunicând eficient, construiești relații puternice care duc la rezultate mai bune;
  • Crește capacitatea de luare a deciziilor: abilitățile de comunicare te ajută să colaborezi, să motivezi, să rezolvi probleme, să oferi și să primești feedback, să eviți conflictele și să iei decizii mai bune.

Cum îți îmbunătățești abilitățile de comunicare?

  1. Cunoaște-ți publicul

Înainte de a începe să vorbești sau să scrii, ia în considerare cui te adresezi, ce știu deja despre subiect și ce trebuie să știe.

  1. Comunică în mod eficient

Folosește un limbaj clar și concis. Evită detaliile excesive, propozițiile complicate și jargonul care ar putea diminua importanța mesajului.

  1. Fii un ascultător bun

Cei mai buni comunicatori sunt întotdeauna cei mai buni ascultători. Încearcă să nu vorbești până nu înțelegi exact ce transmite persoana cu care comunici. Pune întrebări pentru înțelege punctul lor de vedere.

  1. Dezvoltă-ți abilitățile interpersonale

Fără abilități interpersonale, e tare dificil să comunici bine, pentru că ai putea să pari distant, nepoliticos sau rece.

  1. Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare non-verbală

Limbajul corpului, indiciile nonverbale și tonul vocii influențează modul în care apare mesajul tău. A fi conștient de limbajul corpului și de indiciile non-verbale ale celorlalți te ajută să înțelegi și mai bine mesajul lor.

Corporate 2 Blog Img 6

ADAPTABILITATEA – Rezistența la schimbare

Piața muncii de astăzi evoluează rapid și adoptarea de noi comportamente ca răspuns la schimbare este o abilitate pe care angajatorii o consideră extrem de importantă.

Ce sunt abilitățile de adaptabilitate?

Adaptabilitatea se referă la capacitatea de a ne obișnui rapid cu o schimbare și de a fi deschis provocărilor.

De ce prețuiesc angajatorii adaptabilitatea?

  • Lumea muncii evoluează: noile tehnologii și digitalizarea schimbă constant responsabilitățile joburilor. Trebuie să privești cu entuziasm astfel de schimbări, evident, dacă și coincid cu valorile tale;
  • Inovația este apreciată: pe măsură ce piețele evoluează, angajatorii trebuie să adapteze produsele și serviciile pentru a rămâne competitivi;
  • Situațiile neprevăzute trebuie gestionate: situațiile neobișnuite sau neplanificate sunt frecvente. Cu abilități de adaptabilitate, puteți răspunde la acestea cu succes.

DEMONSTREAZĂ-ȚI ABILITĂȚIILE POTENȚIALILOR ANGAJATORI

Pentru a ieși în evidență în următorul proces de recrutare, trebuie să prezinți angajatorilor un pachet complet, care să cuprindă nu numai relevanța abilităților tale tehnice, ci și abilitățile tale soft.

Deși poate fi greu de demonstrat o abilitate interpersonală la interviu, ai mai jos câteva sfaturi pentru a le demonstra pe ale tale:

  1. Oferă exemple

Povestește despre momente din experiența ta care să-ți sublinieze abilitățile și nu uita să incluzi și rezultatele acțiunilor tale.

De exemplu, decât să spui „Am abilități puternice de rezolvare a problemelor”, care este vag și necesită context, încearcă „Am implementat o nouă strategie prin care am reușit să reducem rata clienților în întârziere.”

  1. Folosește verbe de acțiune

Asigură-te că îți cuantifici abilitățile utilizând verbe de acțiune în CV și în interviurile de angajare.

De exemplu, în loc să afirmi că ai abilități puternice de gândire critică, folosește verbe precum „am analizat”, „am evaluat” sau „am proiectat”, de exemplu „Am analizat datele reclamațiilor clienților și am conceput o nouă sesiune de instruire pentru angajați. După un an, reclamațiile clienților noștri au scăzut cu 30%.

  1. Arată-ți abilitățile și pe rețelele de socializare

Prezintă-ți abilitățile personale adăugându-le în CV-ul și pe LinkedIn. Angajatorii știu să recunoască dacă setul tău de competențe poate contribui la succesul organizației lor.

  1. Demonstrează faptul că ești o persoană care învață constant

Angajatorii acordă o mare importanță angajaților care își conduc propria agendă de studiu, așa că demonstrează-ți mentalitatea de învățare constantă.

De exemplu, adăugă cursurile efectuate în CV pentru a demonstra că vrei să îți îmbunătățești în mod constant cunoștințele. Postează cursul sau webinarul la care tocmai ai participat. Scrie despre modul în care acele lecții ți-au modelat gândirea.

Nu uitați să îți actualizezi constant profilul de LinkedIn cu informații valoroase, iar dacă simți că ai nevoie de o mână de ajutor, suntem aici să-ți răspundem la întrebări.

Related Posts

Lasă un răspuns