Interviu, Inspirație, Personal Branding

5 întrebări dificile la interviu și cum să răspunzi inteligent

5-Intrebari-Dificile-La-Interviu-Si-Cum-Sa-Raspunzi-Inteligent

Indiferent de nivelul tău de pregătire, există întotdeauna întrebări care te iau prin surprindere.

Recruiterii sunt conștienți că aceste întrebări pot fi complicate în cadrul unui interviu și de multe ori le pun special pentru a-ți evalua capacitatea de a reacționa eficient atunci când ești sub presiune. Deci, din perspectiva unui candidat, a ști cum să răspunzi la aceste întrebări e un must care te poate ajuta să ieși în evidență.

1. Unde te vezi peste cinci ani?

Recruiterii și hiring managers pun această întrebare pentru a înțelege ambiția, interesul pe termen lung și dacă acest job se aliniază aspirațiilor tale. Vor să se asigure că, dacă te angajează, nu vei căuta alte oportunități peste 8 luni. În mod esențial, ei caută, de asemenea, să vadă că ești realist – motiv pentru care „mă văd la conducerea acestei organizații” sau „în locul tău” sunt răspunsuri de evitat, oricât de mult ne-am dori să spunem asta 😊

Majoritatea oamenilor au o vagă idee despre calea pe care și-ar dori să o urmeze în carieră. Indiferent dacă planul tău de carieră este definitiv sau provizoriu, știi mai mult sau mai puțin ce ți-ar plăcea în mod ideal să faci. Prin research-ul pe care îl faci înainte de interviu al organizației și al rolului și din discuțiile pe care le ai la interviu, ar trebui să înțelegi, de asemenea, cum ar evolua acest loc de muncă pentru un angajat de succes.

Cheia pentru a răspunde la această întrebare este să le combini pe cele două. Găsind punctele comune dintre ambițiile tale în carieră și acest job, îi vei asigura că ești dedicat domeniului tău și că ai obiective care se aliniază cu scopul principal al poziției pe care aplici.

De exemplu, „Peste cinci ani aș dori să fiu văzut ca un angajat valoros, cu o experiență vastă în XYZ. Mi-ar plăcea să am ocazia să dezvolt o astfel de experiență pe această poziție. De asemenea, mi-ar plăcea să-mi asum și responsabilități de management sau team-leading – am citit că organizația dumneavoastră are un program complex de training în management, așa că în cinci ani mi-ar plăcea să-l fi parcurs și să îmi dezvolt în continuare abilitățile pentru a prelua în cele din urmă un rol de conducere.

2. Care sunt punctele tale slabe?

Această întrebare este adresată pentru a afla cât de conștient de tine ești și dacă iei măsuri pentru a depăși eventualele lacune tehnice sau de soft skills.

Înainte de interviu, gândește-te la un defect pe care te străduiești să-l corectezi. Asigură-te că selectezi o slăbiciune care este, de asemenea, o calitate în business, și nu un defect iremediabil sau în contradicție cu cerințele postului. De exemplu, nu ar fi ok să spui “Nu prea îmi place să lucrez în echipă, mă consider mult mai eficient atunci când lucrez singur.” atunci când aplici pentru un job care necesită team-work constant.

În interviu, explică și ce măsuri încerci să iei să depășești această slăbiciune. Angajatorii (și nu numai) apreciază oamenii care învață pe tot parcursul vieții, deci e indicat să arăți că ești concentrat pe soluții.

De exemplu, „Mi-a fost frică să vorbesc în public multă vreme, dar recent am terminat un curs pe Udemy și am făcut o prezentare săptămâna trecută șefului meu, de care sunt foarte mândru. Am o altă prezentare programată pentru săptămâna viitoare și i-am cerut unui coleg de încredere să-mi ofere feedback.

5 Întrebări Dificile La Interviu Și Cum Să Răspunzi Inteligent2

3. Povestește-mi puțin despre tine!

Unii oameni spun că este o întrebare ușoară și au suficientă încredere în ei încât să răspundă scurt și la obiect. Însă, majoritatea candidaților nu sunt niciodată siguri de sine și nu știu de unde să înceapă sau ce detalii să ofere. De cele mai multe ori, este una dintre primele întrebări din cadrul interviurilor, un start ideal pentru recruiteri să-și formeze prima impresie despre tine.

Punând această întrebare, un recruiter dorește să știe trei lucruri:

  • Educația și experiența relevantă pentru poziție;
  • Abilitățile și cunoștințele pe care le ai, care te-ar ajuta să îndeplinești taskurile cu brio;
  • Ce așteptări ai și de ce te-a atras poziția pe care ai aplicat.

Deci, pentru a răspunde la această întrebare, vorbește despre fiecare dintre aceste trei puncte. Poți începe cu o scurtă prezentare a educației, fie că vorbim despre studii sau cursuri, continuă cu experiența profesională, asigurându-te că incluzi doar lucrurile relevante, care au legătură directă cu rolul. Apoi menționează abilitățile și cunoștințele relevante care te fac potrivit pentru acest loc de muncă, asigurându-te că incluzi un exemplu măsurabil care să-ți susțină afirmațiile. În cele din urmă, explică pe scurt de ce îți dorești fix acest rol, fix la această organizație.

Răspunsul tău ar putea suna ceva de genul:

Sunt absolvent al facultății de business management, cu master în digital marketing. De când am terminat studiile, am lucrat timp de 2 ani în marketing în industria sportului. Consider că, atât masterul, cât și cursurile susținute după, pe care le puteți regăsi în CV, m-au ajutat să obțin rezultate care mi-au adus mulțumire și recunoașterea superiorilor, de exemplu, ultima campanie de email marketing a adus o creștere a ratei de conversie de 10%. Consider că m-am plafonat la actualul job, iar acum caut să-mi îndrept pașii către un rol care să mă provoace, într-o companie fast-paced, în care să mă dezvolt ca specialist în marketing. De aceea am fost atât de încântat să fiu invitat la un interviu și sper ca lucrurile să decurgă bine.”          

Pentru a fi sigur că vei avea mereu încredere în tine să dai cel mai bun răspuns la întrebarea asta, poți parcurge sesiunile de Personal Branding puse la dispoziție prin pachetele noastre, sau separat, la cerere.

4. Ce te face candidatul ideal pentru acest job?

Sunt șanse mari să nu fii singurul candidat pentru acest rol. Ceilalți candidați sunt la fel de competenți ca și tine, cu experiențe relevante similare. Această întrebare îți oferă oportunitatea ta de a arăta recruiterului ce te face pe tine special.

Pentru a răspunde la această întrebare, concentrează-te pe punctele tale forte, sau USP (Unique Selling Points). USP-ul tău constă în primele trei sau patru puncte forte, cu exemple sau detalii pentru a le susține. Ele pot fi abilități tehnice și soft skills, experiențe cheie sau realizări. Singura constrângere este că trebuie să se lege de competențele cerute în anunț, astfel încât să evidențieze faptul că TU ești candidatul ideal.

De exemplu, „Am experiență în gestionarea cu succes a proiectelor până în stadiul final. Asta se datorează implicării mele necondiționate și a abilităților de problem solving. Experiența de până acum m-a ajutat recent să cresc nivelul de customer satisfaction cu 25% față de anul precedent și, pentru această realizare am fost și promovat în poziția pe care o dețin acum. Cu toate astea, sunt cu foarte încântat de această nouă oportunitate și de posibilitatea de a lucra aici.”

5. Care sunt așteptările tale salariale?

Sunt câteva motive bine-întemeiate pentru care recruiterii pun această întrebare. Printre ele se numără curiozitatea de a afla unde te poziționezi tu, ca angajat – dacă aplici pe o poziție de entry și ceri salariu de specialist, e clar că nu ești informat și că vei fi dezamăgit în cazul în care vei primi o ofertă. Dacă ești specialist și ceri un salariu de entry, înseamnă că nu ai încredere în abilitățile tale și asta se va reflecta și în modul în care îți vei îndeplini sarcinile.

Înainte de interviu, e indicat să faci puțin research pe poziții similare jobului pentru care aplici. Sunt câteva platforme care te vor ajuta să-ți formezi o idee, dar trebuie să ții minte că este esențial să fii realist! Nu te gândi la suma de care ai tu nevoie, ci mai degrabă la cât ar fi de așteptat în mod rezonabil să îți ofere rolul. În plus, ia în considerare cât de flexibil ai fi și dacă anumite beneficii ar putea compensa salariul.

Apoi poți spune cu încredere recruiterului așteptările tale, susținute de dovezi. Fermitatea răspunsului te pune într-o poziție favorabilă în cazul în care trebuie să negociați. Și da! Amintește-ți întotdeauna că ești într-un proces de negociere!

De exemplu, „Din experiența mea și din sumele pe care le-am văzut făcând puțin research pe poziții similare, cred că suma de X ron este o sumă rezonabilă, care s-ar potrivi experienței și rezultatelor mele de până acum.”

Există o mulțime de întrebări dificile pe care le poți întâlni la interviuri. Dacă te pregătești suficient de bine, vei putea să impresionezi recruiterii și, implicit, hiring managerii și să le arăți că ești un candidat valoros, cu potențial enorm în companie, echipă și rol. Amintește-ți că la interviuri se pun intenționat întrebări dificile pentru a ți se testa capacitatea de a face față situațiilor neprevăzute sau stresante. Angajatorii vor să știe că dorești cu adevărat să lucrezi acolo, așa că #staypositive atunci când răspunzi la aceste întrebări.

Related Posts

Lasă un răspuns