Formatul CV Europass a fost înființat în 2005 de către Comisia Europeană și a avut ca scop standardizarea CV-urilor pe teritoriul Europei. Intenția a fost de a permite recruiterilor din companii multi-naționale cu angajați din culturi diferite să evalueze în mod clar potențialii angajați din Europa. Ca urmare, scopul principal a fost de a uniformiza și de a oferi o mobilitate sporită. Cu toate astea, formatul este învechit și îți poate diminua șansele de angajare. Hai să ne uităm la motivele pentru care Europass nu e cea mai bună alegere pentru tine:
Template standardizat care nu iese în evidență
Un CV Europass este generat prin completarea informațiilor într-un template standardizat. Aceste informații sunt apoi formatate și aranjate rezultând, de fiecare dată, același model. Deși acest proces de standardizare economisește timp, răpește orice flexibilitate în modul în care alegi să îți formatezi CV-ul.
Nu numai că Europass îți scade șansele de a ieși în evidență cu un CV clar și în format unic, dar șablonul Europass are, în cele din urmă, o structură haotică. În funcție de volumul de informații pe care îl încarci, există riscul ca acestea să fie împărțite pe pagini separate . Pe un template modern, tu ești cel care alege modul în care vrei ca informația să fie structurată, în funcție de detaliile care contează pentru tine.
Priorități nestructurate
Pentru a se potrivi șablonului, informațiile completate trebuie aliniate cu prioritățile Europass. Și totuși, aceste priorități rareori se potrivesc cu ceea ce caută companiile în 2022. Recruiterii petrec în medie 30 de secunde în fața unui CV pentru a decide dacă merită să îl citească în întregime, deci chiar și cea mai mică discrepanță dintre educație și experiență ar putea să-ți trimită CV-ul direct în coșul de gunoi.
De exemplu, Europass cere să enumerarea cu meticulozitate a istoricului profesional – inclusiv joburile irelevante cu normă parțială sau cu durate scurte. Pe măsură ce acestea ocupă tot mai mult spațiu, experiența valoroasă și certificările esențiale sunt acoperite. Nici un recruiter nu vrea să vadă în CV joburile care nu sunt relevante poziției pentru care aplici. Un format modern îți permite să evidențiezi exact ce contează.
Lipsa descrierilor jobului și a informațiilor relevante
„Cel mai important element din CV-ul tău este modul în care îți detaliezi experiența trecută și poți obține acest lucru foarte ușor prin fișele de post. Prin adaptarea limbajului pe care îl folosiți pentru a vă descrie experiența, puteți exprima recrutorilor în termeni precisi că sunteți perfect pentru rolul pentru care aplicați.”
Shauna Schwarz – career blogger
Cu toate acestea, un CV Europass nu are structura care să faciliteze acest lucru. Când folosești un CV Europass, pierzi capacitatea de a îți adapta fișa de post pentru rolul actual. Într-un context competitiv, acest lucru te poate elimina din primele 30 de secunde.
O risipă de spațiu
Un CV inteligent este acela în care tot spațiul a fost folosit eficient. Angajatorii vor să vadă informațiile structurate într-un mod compact. Un CV Europass eșuează spectaculos pe acest front, deoarece o cantitate enormă de spațiu este folosită prost sau chiar deloc.
În primul rând, logo-ul Europass ocupă locul de mândrie partea de sus a CV-ului, împreună cu un antet îndrăzneț care declară că cititorul se uită la un „Curriculum Vitae”. Pentru un ochi critic, logo-ul Europass cu amestecul său de fonturi și culori este strident, așa că pentru joburile care presupun design, creativitatte și inovație, Europass-ul ar trebui evitat în mod special.
Spunem pas la Europass
Europass a fost construit cu cele mai bune intenții, pentru a crește capacitatea de angajare și mobilitatea candidaților în întreaga Europă. Pentru a realiza un CV care să fie imediat lizibil pentru angajatorii care lucrează în culturi diferite, Europass a sacrificat flexibilitatea în favoarea unei structuri fixe. În cele din urmă, a fost o greșeală, iar acum un CV Europass nu poate decât să te dezavantajeze. Designul său problematic și prioritățile greșite mai mult îi vor îndepărta pe angajatori. Pentru a-ți crește șansele de a fi remarcat, renunță la template-urile seci și lipsite de personalitate și oferă-i CV-ului tău puțin din personalitatea ta.
Sursa: EuropeLanguageJobs